Στη συνάντηση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Αρμενίας  με τον Πρέσβη της Δημοκρατίας της Αρμενίας, κ.  Tigran Mkrtchyan συμμετείχε η βουλεύτρια Α΄Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου με την ιδιότητά της ως γραμματέας της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου αναφέρθηκε στην κοινή ιστορία Ελλάδος Αρμενίας, στις κοινές πολιτιστικές αναφορές και στη συλλογική μνήμη που φέρουν τα ίδια έθνη, από την Γενοκτονία των Ελλήνων, των Αρμενίων και όλων των χριστιανικών πληθυσμών του Πόντου και της Μικράς Ασίας.

«Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει καλύτερα τον πόνο των Αρμενίων από τους Έλληνες και κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τον πόνο του Ποντιακού Ελληνισμού καλύτερα από τους Αρμένιους.  Είμαι πεπεισμένη ότι οι σχέσεις των δυο κρατών, οι οποίες βασίζονται σε ένα κοινό παρελθόν, θα πρέπει να βασιστούν επίσης και σε ένα κοινό μέλλον».

Όπως τόνισε, ο  ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ εξέφρασε την καταδίκη του στην επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και τον εκτοπισμό των κατοίκων του από τις εστίες τους.

«Στηρίξαμε εξαρχής τις προσπάθειες για μια βιώσιμη συμφωνία ειρήνης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στη βάση του Διεθνούς Δικαίου στο πλαίσιο της διαδικασίας των Βρυξελλών. Εμείς, ως Έλληνες, ως λαός που έχει ζήσει τον ξεριζωμό δε θα μπορούσαμε παρά να απαιτούμε από τη διεθνή κοινότητα να διασφαλίσει και να εγγυηθεί τα δικαιώματα και την ασφάλεια των Αρμενίων του Καραμπάχ που επιθυμούν να επιστρέψουν στις εστίες τους.  

Όπως ανέφερε η κα. Νοτοπούλου, αυτές οι πρακτικές, θυμίζουν τις σκοτεινότερες εποχές της ευρύτερης περιοχής και δεν πρέπει να επαναληφθούν.

«Είμαστε υπερήφανοι που κατά την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συγκροτήθηκε το τριμερές σχήμα συνεργασίας Ελλάδος - Κύπρου - Αρμενίας. Ένα σχήμα πολύ επιτυχημένο που έθεσε τις βάσεις για την ενίσχυση της συνεργασίας των χωρών μας σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.

Ως ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ θεωρούμε τις σχέσεις με την Αρμενία και τον φίλο αρμενικό λαό, ζωτικής σημασίας. Τασσόμαστε υπέρ της εντατικοποίησης της σχέσης μας στους τρεις πυλώνες που συνιστούν τους άρρηκτους δεσμούς μας με την Αρμενία: 1) Την Διασπορά μας, 2) Τον πολιτισμό και την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά 3) Την κοινή μας βούληση για ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή στη βάση της διεθνούς νομιμότητας.

Οι σχέσεις Ελλάδος - Αρμενίας βασίζονται στην κοινή μας μοίρα και στις κοινές μας επιδιώξεις. 

Αυτή η επιδίωξη είμαι σίγουρη ότι μπορεί να επιτευχθεί σε σημαντικό βαθμό μέσω της ΚΟ Φιλίας Ελλάδος - Αρμενίας, ενός εργαλείου ανεκτίμητης σημασίας για την κοινοβουλευτική διπλωματία».