Ξενοδοχείο ή και εστιατόριο το ιστορικό κυβερνείο στη Θεσσαλονίκη

Επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι φόβοι μας.

Την 01.02.2024 καταθέσαμε ερώτηση προς τα Υπουργεία 1)Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και 2)Εσωτερικών με θέμα τη διάσωση και αξιοποίηση του Κυβερνείου (Παλατάκι) στην Καλαμαριά με αφορμή την απελπιστική εικόνα που παρουσιάζει, αφημένο στη φθορά του χρόνου.

Στην απάντησή του, το Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επισυνάπτει απάντηση της ΕΤΑΔ, η οποία επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους μας. 

Γίνεται αναφορά στη μελέτη σκοπιμότητας του Οκτωβρίου του 2020 στην οποία «Εξετάστηκαν οι χρήσεις (1) πολυτελούς Ξενοδοχείου και (2) πολυχώρου διασκέδασης & πολιτισμού», στον Προϋπολογισμό Αποκατάστασης του Μαρτίου 2023 όπου «προϋπολογίστηκε κόστος μελετών & εργασιών αποκατάστασης στο συνολικό ποσό των 10.463.068€... 

Ως σενάριο λήφθηκε υπόψη η επανάχρηση με χρήσεις Πολιτισμού & Εστίασης. Ο χρόνος υλοποίησης της κατασκευής προβλέπεται σε 20 μήνες» καθώς επίσης και στη μελέτη σκοπιμότητας του Απριλίου 2023 όπου αναφέρεται ότι «Η μελέτη που εκπονήθηκε με βάση την προκαταρκτική κοστολόγηση, εκτιμά χρόνο ολοκλήρωσης του έργου (διαδικασία αδειοδοτήσεων, εκπόνηση μελετών και εργασίες) σε περίπου 35 μήνες, λαμβάνοντας υπόψη ως προς τις ενδεχόμενες χρήσεις του ακινήτου, ως χώρου πολιτισμού, εστίασης και αναψυχής».

Όπως φαίνεται από την απάντηση της ΕΤΑΔ, η πρόταση του Τομέα Μακεδονίας Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών που είχαμε καταθέσει το 2019 μένει στα αζήτητα, για τη δυνατότητα αξιοποίησης του Κυβερνείου Θεσσαλονίκης, με μετατροπή του σε μουσείο διασποράς, στο οποίο θα μπορούσε να ενσωματωθεί και η έδρα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού ταυτόχρονα όμως, να γίνει κέντρο του μητροπολιτικού οργανισμού μουσείων  και τη λειτουργία του και ως «Συνεδριακού και Εκθεσιακού Κέντρου».

Σημειώνουμε ότι με την απάντησή του στην ερώτησή μας το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας Θράκης) δηλώνει αναρμόδιο, όταν είναι γνωστό ότι αυτό έχει τα «κλειδιά» ως χρήστης. Τουλάχιστον εμείς έτσι παραδώσαμε το 2019.

Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης και της ΕΤΑΔ για μετατροπή του Κυβερνείου σε ξενοδοχείο ή/και εστιατόριο βρίσκονται σε πλήρη διάσταση με το πάγιο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  της τοπικής κοινωνίας, των κατοίκων και των κινημάτων των πολιτών, που είναι ν’ αποδοθεί αυτός ο χώρος στην τοπική κοινωνία, με τρόπο που θα προάγεται ο πολιτισμός, διατηρούμενης ταυτόχρονα της ιστορικότητας του εμβληματικού αυτού κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου.

Για μια ακόμη φορά δηλώνουμε τη δέσμευσή μας να αγωνιστούμε μαζί με την τοπική κοινωνία, τους εκπροσώπους της και τους πολίτες προκειμένου να προασπίσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα του ιστορικού Κυβερνείου και στην εξεύρεση τρόπου αξιοποίησής του που θα σέβεται την ιστορικότητά του.