Δύο μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, μάταια περιμένουν οι οικογένειες που έχουν πληγεί, μια ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση.

Ανάμεσα σε όσους πλήττονται από αυτή την κρίση, και χιλιάδες μαθητές που θα μπορούσαν να βοηθηθούν τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους αν διανέμονταν σχολικά γεύματα.

Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες στις περιοχές που έχουν πληγεί, είναι η καθημερινή διατροφή των μαθητών, την ώρα μάλιστα που η ακρίβεια γονατίζει τα νοικοκυριά.

Ανησυχία αλλά και αγωνία μας προκαλούν τα στοιχεία που φέρνει μέσω της «Κ» το Ινστιτούτο Prolepsis όπου καταγράφει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες για σίτιση των μαθητών. Το τελευταίο διάστημα, έχουν ληφθεί νέες αιτήσεις από 95 σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων στη Θεσσαλία οι οποίες αντιστοιχούν σε περισσότερα από 7.500 παιδιά γεγονός που αποδεικνύει το μέγεθος της ανάγκης.

Πριν από λίγες ημέρες, η αρμόδια Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Ζαχαράκη, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή Β3 Νότιου  Τομέα Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Φωτίου, αρνήθηκε να δεσμευτεί για οποιαδήποτε αύξηση στον αριθμό των γευμάτων πανελλαδικά, αλλά ούτε και στη Θεσσαλία, επικαλούμενη τη δικαιολογία ότι υπάρχουν ανυπέρβλητοι νομικοί περιορισμοί.

Είναι τουλάχιστον προκλητικό η κυβέρνηση των «εξπρές» διαδικασιών απευθείας αναθέσεων δισεκατομμυρίων ευρώ σε ημέτερους να επικαλείται γραφειοκρατικές διαδικασίες για ένα τόσο κρίσιμο θέμα όπως η σίτιση των παιδιών, προκειμένου να καλύψει την ανεπάρκειά της.

Η εξασφάλιση ασφαλούς τροφής στους μαθητές στις περιοχές που έχουν πληγεί είναι απολύτως αναγκαία και κρίσιμη. Δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο προσφοράς μόνο των εθελοντών, αλλά είναι υποχρέωση της Πολιτείας.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το 2019 είχε ολοκληρώσει διαγωνισμό γευμάτων που αφορούσε 185.000 γεύματα, με κόστος 87 εκ. ευρώ. Στόχος ήταν, το 2023-24 να φτάσουν στα 650.000 παιδιά δημοτικού και νηπιαγωγείου, με επιπλέον κόστος 253 εκ.

Σχεδιασμός ο οποίος δεν ακολουθήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ η οποία μάλιστα, την περίοδο της πανδημίας δεν τα έδωσε ενώ σήμερα έδωσε μια μικρή αύξηση.

Την ώρα που η ακρίβεια γονατίζει τα νοικοκυριά, την ώρα που χιλιάδες πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία βρίσκονται σε ανάγκη, η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να αφήσει τα μεγάλα λόγια επικοινωνιακού εντυπωσιασμού και να λάβει ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη των ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη.

Το Υπουργείο οφείλει να μεριμνήσει άμεσα για το πρόγραμμα, όταν πρόκειται για τη σίτιση των παιδιών δεν χωρούν δικαιολογίες.