Αναδεικνύεται  με τον πλέον οδυνηρό τρόπο η ανάγκη για ένα αποτελεσματικό σύστημα ορεινής διάσωσης, από τον τραγικό θάνατο του νεαρού ορειβάτη στα Τζουμέρκα αλλά και των τριών ορειβατών στο Χελμό λίγες μέρες μετά.

Ειδικότερα, στις περιοχές όπου ο ορειβατικός τουρισμός αναπτύσσεται ταχύτατα τα τελευταία χρόνια όπως τα βουνά της Ηπείρου ή ο Όλυμπος, η ανάγκη ύπαρξης εναέριων διασωστικών μέσων είναι επιτακτική.

Η Πολιτεία οφείλει να παράσχει όλα τα απαραίτητα μέσα για την προστασία και την ασφάλεια των ορειβατών και αυτό απαιτεί την κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Της τοπικής αυτοδιοίκησης, του κεντρικού κράτους, των φορέων του τουρισμού, των ορειβατικών συλλόγων.

Η Ελλάδα διαθέτει τεράστιο φυσικό πλούτο και η ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού αλλά και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού είναι ζητούμενο.

Η αξιοποίηση ωστόσο αυτού του υπέροχου ορεινού όγκου που διαθέτει η χώρα δεν μπορεί να γίνει αν δεν εξασφαλιστούν τα απαραίτητα εργαλεία και αναγκαίες υποδομές ώστε να μπορεί η χώρα να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς με ένα τουριστικό προϊόν μοναδικής εμπειρίας.

Η δημιουργία μιας βιώσιμης και άρτιας υπηρεσίας ελικοδιάσωσης είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.                

Η ύπαρξη εξειδικευμένων μονάδων διάσωσης σε όλη την επικράτεια στελεχωμένων με έμπειρους διασώστες αλλά και πλήρως εξοπλισμένων με εναέρια και επίγεια μέσα που θα μπορούν να συνδράμουν όπου χρειαστεί είναι πιο αναγκαία από ποτέ.