6η Μαρτίου: Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού

Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού η σημερινή σε μια περίοδο που τα περιστατικά bullying στα σχολεία και ανεξέλεγκτης βίας μεταξύ ανηλίκων αυξάνονται ραγδαία.

Γονείς, εκπαιδευτικοί, τα ίδια τα παιδιά αγωνιούν καθημερινά για το φαινόμενο αυτό που λαμβάνει τρομακτικές διαστάσεις, με τα περιστατικά να γίνονται όλο και πιο βίαια.

Τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας και σχολικού εκφοβισμού αποτελούν πλέον καθημερινότητα στη ζωή παιδιών, σε όλη την Ελλάδα αποκτώντας όλο και πιο σοβαρά και επικίνδυνα χαρακτηριστικά.

Πάνω από 10.700 περιστατικά παραβατικότητας ανηλίκων απασχόλησαν την Αστυνομία το 2023  ενώ εξαρθρώθηκαν 17 συμμορίες ανηλίκων, που ασκούσαν σκληρή βία.

Ξυλοδαρμοί και μαχαιρώματα έξω από σχολεία, σε πλατείες και στέκια όπου συχνάζουν έφηβοι, βίαιη δράση συμμοριών που επιτίθενται σε συνομηλίκους τους που καταλήγουν στο νοσοκομείο τείνουν να γίνουν η κανονικότητα.

Σε σχετική έρευνα που εκπόνησε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για το σχολικό έτος 2022-2023, 1 στα 3 παιδιά (32,4%), σε όλη την Ελλάδα, έχει πέσει θύμα εκφοβισμού και 1 στα 6 παιδιά δηλώνει πως αισθάνεται, ότι το σχολείο δεν τους μαθαίνει να μην εκφοβίζουν τους συμμαθητές τους.

Η κυβέρνηση μπορεί να χαρακτηρίζει τη νεανική εγκληματικότητα ως ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα στην εποχή μας, όμως ουδείς φαίνεται να λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπισή της.

Η ενίσχυση της αστυνόμευσης, η αυστηροποίηση των ποινών δεν μπορεί να είναι η λύση.

Χρειάζεται να κατανοήσουμε τις βαθύτερες αιτίες της βίας μεταξύ ανηλίκων. Τις αιτίες που οπλίζουν με μαχαίρι το χέρι ενός 13χρονου.

Η οικονομική κρίση, ο εγκλεισμός, η συχνά ανεξέλεγκτη χρήση του διαδικτύου, η αυξανόμενη φτώχεια, η διεύρυνση των ανισοτήτων, η στεγαστική κρίση, η κρίση των θεσμών, δημιουργούν εύφορο έδαφος για την εκδήλωση βίαιων συμπεριφορών.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, απαιτείται ένα πλέγμα προστασίας και στήριξης του παιδιού και της οικογένειας.

Το bullying στα σχολεία, η παραβατικότητα μεταξύ ανηλίκων και η σύνδεση της οπαδικής βίας μεταξύ ανηλίκων είναι φαινόμενα που απαιτούν δραστικά μέτρα, αποτελεσματικές λύσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε ιδρύσει Κέντρα Στήριξης Οικογένειας και Παιδιού τα οποία όμως η κυβέρνηση της ΝΔ εγκατέλειψε.

Οι αναχρονιστικές πρακτικές της αστυνόμευσης στις οποίες στοχεύει η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορούν να λύσουν ένα τόσο περίπλοκο πρόβλημα.

Χρειάζεται ένα κοινωνικό μοντέλο προστασίας των παιδιών στην κοινότητα μέσω νέων και ενισχυμένων κοινωνικών δομών και υπηρεσιών σε Δήμους, υπουργεία, δομές της Δικαιοσύνης, αστυνομία, με πρόληψη, σε επίπεδο οικογένειας, σχολείου και ευρύτερα της κοινωνίας.

Είναι επιτακτική ανάγκη, τα σχολεία να στελεχωθούν με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους σε μόνιμη βάση.

Απαιτείται η λήψη ειδικών μέτρων στήριξης για παιδιά σε φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό με ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά με αναπηρία.

Η διαρκώς αυξανόμενη βία των ανηλίκων είναι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας και διαρκώς κλιμακώνεται.

Απαιτούνται άμεσα μέτρα.

Απαιτείται η έγερση της κοινωνίας.

Να γίνει κατανοητό ότι είναι ένα πρόβλημα που μας αφορά όλους γιατί αφορά τη ζωή των παιδιών.