«Η Ελλάδα καταγράφει απαράδεκτες ντροπιαστικές πρωτιές, όπου το 26% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού» τόνισε η τομεάρχης Πρόνοιας και Κοινωνικής συνοχής της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, βουλευτής Α Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου στο τελευταίο στρογγυλό τραπέζι που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου του κόμματος στην Κοζάνη.
Η κ. Νοτοπούλου ανέφερε ότι στους 20 στρατηγικούς στόχους που αποτελούν τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων της ΕΕ, «η κυβέρνηση της ΝΔ έχει φέρει την Ελλάδα στην τελευταία κατάταξη». Την ίδια στιγμή αρνητικό πρόσημο καταγράφει και η περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας, αφού σύμφωνα με την βουλευτή, «βρίσκεται στην 3η θέση από το τέλος, μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας, με το υψηλότερο ποσοστό πληθυσμού, 25,40%, να βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ξεπερνώντας κατά πολύ τον εθνικό μέσο όρο, ενώ το 2021 ήταν 21%, γεγονός που υποδηλώνει την αισθητή επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης στην ΠΔΜ. Την ίδια στιγμή οι άνεργοι αποτελούν το 8% του συνολικού πληθυσμού ενώ αυτές που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία είναι οι γυναίκες σε ποσοστό 62,8% (12.776 άτομα), έναντι του 37,2% (7.565 άτομα) των ανδρών ».
Ακόμη, έκανε ειδική αναφορά στη βίαιη και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίηση που επέβαλε ο κ. Μητσοτάκης, με ολέθριες συνέπειες για το ενεργειακό κόστος , αλλά και για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η οποία βρίσκεται σε φάση επιβράδυνσης της οικονομικής της ανάπτυξης.
«Εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος τι σχέση μπορεί να έχει η Κοινωνική Συνοχή, η Κοινωνική Πολιτική σε ένα στρογγυλό τραπέζι Αναπτυξιακού Συνεδρίου. Οι πόροι που διατίθενται στην κοινωνική πολιτική έχουν αναπτυξιακό ρόλο, σε αντίθεση με την συντηρητική παράταξη που θεωρεί αυτούς τους πόρους «περιττές δαπάνες». Οι κοινωνικές δαπάνες που στοχεύουν στην ασφάλεια, έχουν εκτός από κοινωνική και οικονομική, αναπτυξιακή σημασία καθώς οι πόροι αυτοί στο σύνολό τους επιστρέφουν στην οικονομία. Είναι δαπάνες αναπτυξιακές. Ενισχύουν τη ζήτηση και έχουν θετικό δημοσιονομικό συντελεστή. ¨Ένα μέρος των παροχών δηλαδή αυξάνουν τις θέσεις εργασίας και καταπολεμούν την ανεργία. Η δημιουργία συνθηκών ουσιαστικής κοινωνικής ασφάλειας είναι η προοδευτική απάντηση σε ένα περιβάλλον παράλληλων και συνεχών κρίσεων και αποτελεί βασικό πυλώνα της συμφωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με την κοινωνία» τόνισε και συμπλήρωσε:
«Η χώρα μας, είναι η 4η στην ΕΕ και 2η στην ευρωζώνη στην παιδική φτώχεια, με το 32% του παιδικού πληθυσμού να βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχιας».
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για το κοινωνικό κράτος όπως την ανέλυσε η κ Νοτοπούλου αφορά τον κοινωνικό μισθό που χωρίζεται σε τρεις πυλώνες.
Ο πρώτος πυλώνας περιλαμβάνει «το νέο κοινωνικό εισόδημα, ένα στοιχειώδες αξιοπρεπές εισόδημα που δίνεται σε όσους έχουν ανάγκη»
Ο 2ος πυλώνας περιλαμβάνει «ειδικά επιδόματα, παροχές και κοινωνική προστασία για τον ηλικιωμένο, την προστασία της μητέρας, του παιδιού, του απόρου» κι ο 3ος πυλώνας περιλαμβάνει «δημόσιες υπηρεσίας πρόνοιας υψηλού επιπέδου».
Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται «η δημιουργία ενός δικτύου ολοκληρωμένης υγειονομικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας με επίκεντρο την κοινότητα».
Τέλος, αναφερόμενη στο φλέγον ζήτημα της στέγης που απασχολεί χιλιάδες νοικοκυριά σημείωσε ότι «αποτελεί την βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας». Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε «το 85% των ανθρώπων από 18 έως 29 ετών ζουν στα παιδικά τους δωμάτια με τους γονείς τους ενώ ένα στα τρία νοικοκυριά ξοδεύει το 40% του εισοδήματός του στην στέγη, γεγονός που μας κατατάσσει στην χειρότερη θέση της Ευρώπης».