Στην αξία των υποδομών ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη των προορισμών αναφέρθηκε η τομεάρχης Τουρισμού και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Κατερίνα Νοτοπούλου μιλώντας στο Olympia Forum II.

Η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε πως χρειαζόμαστε ενοποιημένα οικοσυστήματα υποδομών, πολιτισμού, γνώσης και καινοτομίας με υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας και γι’ αυτό το λόγο είναι απαραίτητα έργα υποδομών που υπηρετούν, συνδυάζονται, εμπλέκονται και υποστηρίζουν στρατηγικές όπως αυτή της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και της πράσινης μετάβασης.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου αναφέρθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης χαρακτηρίζοντάς το μεγάλη ευκαιρία για την χώρα, δυστυχώς όμως, τόνισε, ο τουρισμός δεν έχει τη θέση που του αξίζει. Δεν γίνεται στοχευμένη αξιοποίηση και δεν ικανοποιεί την αναγκαιότητα για βιώσιμη ανάπτυξη.

Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ τονίζοντας πως είναι η μόνη κυβέρνηση στην ΕΕ που συνέδεσε το Ταμείο Ανάκαμψης με αντικοινωνικά προαπαιτούμενα, όπως στα εργασιακά με το νόμο Χατζηδάκη.

Η τομεάρχης Τουρισμού αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα δομικά προβλήματα στον τομέα του τουρισμού που προϋπήρχαν και αναδείχθηκαν μέσα από τη μεγάλη πανδημική κρίση και υπογράμμισε ότι το μεγάλο πρόβλημα του Ελληνικού τουρισμού είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης, η μεγάλη συγκέντρωση χωρική και χρονική, η ανισόρροπη δηλαδή ανάπτυξη προορισμών. Ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις, πολλές περιοχές έπεσαν θύματα της ίδιας τους της επιτυχίας, λόγω της έλλειψης Υποδομών.

«Αν θέλουμε να μιλάμε για ανθεκτικό και βιώσιμο τουρισμό, ανάταξη της εθνικής μας οικονομίας, μετασχηματισμό του παραγωγικού μας μοντέλου πρέπει  να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες στον ελληνικό τουρισμό, όπως οι διαρκείς παλινωδίες, και η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού» υπογράμμισε συμπληρώνοντας πως δεν μπορούμε να μιλάμε για τουρισμό αν δεν υπάρχουν αξιόπιστες μεταφορές, πύλες εισόδου, διαχείριση απορριμμάτων, επάρκεια ενεργειακών πόρων. Αν δεν υπάρχουν επαρκείς πόροι που να κατευθύνονται στην τουριστική εκπαίδευση και στο ανθρώπινο δυναμικό.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για μία μεγάλη αλλαγή στον τουρισμό, σε προοδευτική κατεύθυνση, χρειάζεται μια νέα κοινωνική πράσινη συμφωνία. Εξίσου κρίσιμο είναι, να αναδείξουμε την έννοια του «προορισμού».

«Τα χρηματοδοτικά εργαλεία πρέπει να κινηθούν στην κατεύθυνση αειφορίας και ανθεκτικότητας για να διαχυθεί το μέγιστο όφελος στις τοπικές κοινωνίες και για να βγει ευνοημένο  το τουριστικό προϊόν» είπε χαρακτηριστικά.