Κοινή ανακοίνωση της Τομεάρχη Τουρισμού Κατερίνας Νοτοπούλου και του Τομεάρχη Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νεκτάριου Σαντορινιού 

Δραματική είναι η κατάσταση στον κλάδο του επαγγελματικού yachting εξαιτίας της πανδημίας και της αδιαφορίας με την οποία αντιμετωπίζει τα προβλήματα του κλάδου η Κυβέρνηση της Ν.Δ..

Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην πλειονότητά τους  αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Έχουν χάσει βασικούς τους πελάτες, όπως οι επισκέπτες από ΗΠΑ , αλλά κυρίως από  Κεντρική Ευρώπη, Γερμανία, Γαλλία, αλλά και Σκανδιναβικές Χώρες, ενώ οι προβλέψεις  παραμένουν απαισιόδοξες.

Οι ακυρώσεις των ναυλώσεων φτάνουν το 90% με  100%, η ανεργία των ναυτικών αυξάνεται, και πλήττονται η λειτουργία των ναυπηγείων και όλα τα συναφή με τα σκάφη επαγγέλματα.

Ενέσεις ρευστότητας και διευκολύνσεις, όπως κεφάλαιο κίνησης, φορολογικές ελαφρύνσεις, μείωση των χρεώσεων στα τιμολόγια των επαγγελματικών σκαφών, κατάργηση ή αναστολή του τέλους πλεύσης και παραμονής εν μέσω πανδημίας, κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Δυστυχώς η Κυβέρνηση κωφεύει.

Οι επιχειρήσεις του επαγγελματικού yachting ζητούν από την Πολιτεία έστω τη στοιχειώδη στήριξη που έλαβαν άλλοι πληττόμενοι κλάδοι.

Είναι ζήτημα επιβίωσης του θαλάσσιου τουρισμού.