Συνάντηση εργασίας με τον σύνδεσμο Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Β.Ελλάδας είχε η Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος εξαιτίας της πανδημίας αλλά και της κυβερνητικής ολιγωρίας.

Η πρόεδρος του συνδέσμου κ. Γαϊτάνου, η αντιπρόεδρος κ. Λυκεσά και η γενική γραμματέας κ. Καββαδά εξήγησαν στην Τομεάρχη Τουρισμού τα ποικίλα προβλήματα που προκύπτουν από τα υγειονομικά πρωτόκολλα που αφορούν στην λειτουργία των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων και τα οποία παρά τις εκκλήσεις του κλάδου δεν βελτιώθηκαν.

Ειδικότερα, συζητήθηκε το αίτημά τους για αναπροσαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων που εξαιτίας των περιορισμών που επιβάλλουν σε Αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία καθιστούν σχεδόν αδύνατη την εργασία τους, δεν επιτρέπουν στους τουριστικούς πράκτορες να πουλήσουν πακέτα αφού για παράδειγμα σε ένα λεωφορείο επιτρέπονται 42 άτομα, όμως μόνο 15 σε έναν αρχαιολογικό χώρο ή 8 σε ένα μουσείο!

Επιπλέον συζητήθηκε η αναδρομική οικονομική στήριξη για το Μάιο – Ιούνιο του 2020, και για τους μήνες Ιούλιο – Αύγουστο και Νοέμβριο – Δεκέμβριο, καθώς υπήρξε πλήρης απώλεια εργασίας. Οικονομική στήριξη για τον Απρίλιο 2021 και άνοιγμα της πλατφόρμας της οικονομικής ενίσχυσης για το Μάρτιο 2021, που έχει εξαγγελθεί εδώ και δύο μήνες και δεν έχει ακόμα ψηφιστεί. Τουλάχιστον 100 ένσημα σύνολο για το 2020, καθώς και συμμετοχή σε όλες τις παροχές και διευκολύνσεις που δικαιούνται οι υπόλοιποι μισθωτοί (μείωση ενοικίου, πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, διευκολύνσεις σε αποπληρωμή δανείων κτλ.). Μηχανογράφηση των ενσήμων τους.

Η Τομεάρχης Τουρισμού εξέφρασε την απόλυτη στήριξή της στα δίκαια αιτήματα του κλάδου όπως αυτά τα έχει εκφράσει και μέσω κοινοβουλευτικών ερωτήσεων που έχει καταθέσει προς τον Υπουργό Τουρισμό επαναλαμβάνοντας πως είναι ανάγκη οι Ξεναγοί, ως πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό να στηριχθούν ουσιαστικά. Δεν υπάρχει άλλη δικαιολογία και χρόνος για χάσιμο.