Με πρόφαση τη σύγχρονη ψηφιακή εποχή το Υπουργείο Εργασίας εγκαινίασε πρόσφατα την πλατφόρμα JOBmatch, με την οποία ο εργοδότης και ο εργαζόμενος έρχονται σε απευθείας επαφή, διαπραγματευόμενοι τους όρους εργασίας και το ύψος του μισθού, καταλήγοντας, ουσιαστικά, σε ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Όπως παρατηρούν, δε, οι άνθρωποι του Τουρισμού- Επισιτισμού, σύμφωνα και με επιστολή της ΠΟΕΕΤ, η εν λόγω διαδικασία αποτελεί ευθεία παραβίαση των ήδη θεμελιωμένων, μέσω Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας, εργασιακών τους δικαιωμάτων και την αρχή του ξηλώματος του πλαισίου προστασίας και διασφάλισης των εργαζομένων.

Οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Γιώργος Γαβρήλος, Καλλιόπη Βέττα και Κατερίνα Νοτοπούλου, υπογραμμίζουν σε σχετική Αναφορά που κατέθεσαν σήμερα, από κοινού, προς την Υπουργό Εργασίας ότι το σχέδιο της Κυβέρνησης για την απορρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας, την ελαστικοποίηση των όρων εργασίας και της περικοπής των εργασιακών δικαιωμάτων με στόχο τη δημιουργία στρατιών με φθηνά εργατικά χέρια, δεν μπορεί άλλο να συνεχιστεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ζητά άμεσα, προστασία, σεβασμό και ενίσχυση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ξεπάγωμα της κήρυξης υποχρεωτικότητας των ΣΣΕ που βρίσκονται κλειδωμένες στα συρτάρια του Υπουργείου,  ουσιαστικές αυξήσεις κατώτατου και μέσου μισθού έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να αντιμετωπίσουν την κρίση ακρίβειας και φτωχοποίησης που ζει η χώρα μας, επαναφορά της λειτουργίας του ΣΕΠΕ, ενίσχυση του με προσωπικό και αύξηση των ελέγχων στην αγορά εργασίας με ταυτόχρονη επίσπευση της έκδοσης και δημοσίευσης των πορισμάτων- προστίμων.

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για την κα. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλιση

 

Θέμα: «Με την βούλα της ΔΥΠΑ η κατάργηση των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας»

Οι Βουλευτές Αργολίδας, Γαβρήλος Γεώργιος, Κοζάνης, Βέττα Καλλιόπη και Α’ Θεσσαλονίκης, Νοτοπούλου Κατερίνα, καταθέτουν προς την κα. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ως Αναφορά, το από 14/05/2024 Δελτίο Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Τουρισμό- Επισιτισμό (ΠΟΕΤ) με το οποίο καταγγέλλουν την λειτουργία της πλατφόρμας «JOBmatch», μέσω της οποίας πραγματοποιείται απευθείας διαπραγμάτευση εργοδότη- εργαζόμενου για την αντίστοιχη θέση, καταλήγοντας σε ατομικές συμβάσεις και παρακάμπτοντας τις ΚΣΣΕ. Η Ομοσπονδία ζητά την άμεση κατάργηση της πλατφόρμας, την ενδυνάμωση των ΚΣΕΕ και την οχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων του κλάδου.

 

Επισυνάπτεται η σχετική επιστολή

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες.

 

Αθήνα, 15 Μαΐου 2024

 

Οι καταθέτοντες Βουλευτές

Γαβρήλος Γιώργος

Βέττα Καλλιόπη

Νοτοπούλου Κατερίνα