Θα περίμενε κανείς μετά τις παλινωδίες και τις αστοχίες που σημάδεψαν τις δυο προηγούμενες καλοκαιρινές περιόδους, φέτος το καλοκαίρι να βρει τη χώρα μας καλύτερα προετοιμασμένη.

Δεν αρκούν τα θετικά μηνύματα και οι υπεραισιόδοξες προβλέψεις για την επιτυχία του τουρισμού.

Αν κάτι μας δίδαξε η πανδημία τα δυο προηγούμενα χρόνια, είναι πόσο ευάλωτος είναι ο τουρισμός στις κρίσεις και ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη δημόσια υγεία και το αίσθημα ασφάλειας που πρέπει να νιώθει ο επισκέπτης.

Ο τουρισμός παραμένει ευάλωτος όσο η πανδημία συνεχίζεται. Και δυστυχώς η ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού και η κυβέρνηση συνολικά συμπεριφέρονται σαν να έχει λήξει η πανδημία και να έχει εκλείψει οριστικά κάθε κίνδυνος υποτροπής της .

O Iούνης έχει μπει, ο Υπουργός Τουρισμού κομπάζει για τις αφίξεις ξένων επισκεπτών, αλλά παρόλα αυτά δεν έχει παρουσιαστεί ένα σχέδιο στοιχειώδους προετοιμασίας των δημόσιων δομών υγείας στην τουριστικές περιοχές ,  ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει ούτε καν σκέψη να οριστούν  φέτος ξενοδοχεία καραντίνας!

Επι μήνες ζητούν οι επαγγελματίες του κλάδου να λάβουν γνώση σχετικά με τη διαχείριση των περιστατικών φέτος το καλοκαίρι, ενώ σε ανακοίνωσή της η FedHATTA επισημαίνει πως «Είναι απάνθρωπο, φιλοξενούμενοι στη χώρα μας, τη στιγμή που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας, να διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει κατάλληλη δομή για τη φιλοξενία τους».

Τα ερωτήματα που προκύπτουν ως προς τη διαχείριση των κρουσμάτων φέτος βάσει των νέων οδηγιών του ΕΟΔΥ (https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2021/05/covid19_iatroys_toyristikon_katalymaton-202105.pdf)  είναι πολλά.

Αν τα κρούσματα πρέπει να απομονωθούν στο δωμάτιο όπου διαμένουν, που θα διαμείνουν οι στενές επαφές τους; Ποιος θα καλύψει τα έξοδα; Αν ένα κρούσμα παρουσιαστεί στο τέλος της διαμονής που θα διαμείνει;

Δυστυχώς, για ακόμη μια χρονιά η υποτίμηση του κινδύνου και  οι διαχειριστικές αστοχίες της κυβέρνησης επαναλαμβάνονται.

Από τη μια διαφημίζει το άνοιγμα του τουρισμού από την άλλη διακινδυνεύει με δυσφήμηση το τουριστικό μας προϊόν εξαιτίας της κυβερνητικής αβελτηρίας !

Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει μέριμνα για τη φροντίδα όσων ανθρώπων τυχόν νοσήσουν κατά τη διαμονή τους στη χώρα μας.

Η κυβέρνηση για ακόμη μια φορά αφήνει υγειονομικά ανοχύρωτο τον τουρισμό, αφήνει τα νησιά και τους τουριστικούς προορισμούς χωρίς στοχευμένη ενίσχυση των  δημόσιων υπηρεσιών υγείας και  διακινδυνεύει το πρόσωπο της ελληνικής φιλοξενίας που με μόχθο κρατούν υψηλά οι επαγγελματίες του κλάδου.  

Χρειάζεται υπεύθυνη στάση και σχέδιο πριν γίνουμε μάρτυρες περιστατικών που θα δυσφημήσουν τη χώρα μας και θα κλονίσουν το αίσθημα ασφάλειας των επισκεπτών.

Απαιτείται σοβαρότητα και ειδική μέριμνα για την προστασία της  Δημόσιας Υγείας , χωρίς την οποία η  τουριστική  οικονομία έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα ευάλωτη.