Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελούμενο από τις Κατερίνα Νοτοπούλου τομεάρχη Τουρισμού και βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης, Μπέττυ Σκούφα βουλευτή της Πιερίας,  και από τα στελέχη της Ν.Ε Πιερίας Χατζηϊωαννίδη Κωνσταντίνο συντονιστή της ΝΕ, Γκούνα Σωτήρη συντονιστή του τομέα Οικονομικής πολιτικής και τουρισμού της ΝΕ, Αρη Ρεμπατσιός αναπληρωτή συντονιστή της ΝΕ, πραγματοποίησε περιοδεία στην Πιερία όπου είχαν σειρά επαφών με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, του τουριστικού κλάδου, φορέων, επαγγελματιών, αλλά και εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας.

Στον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης, το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συζήτησε με εκπροσώπους της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης ν. Πιερίας «Ο Τόπος μου». Ο Ηλίας Τσολακίδης εξέφρασε την αγωνία των κατοίκων της περιοχής για την επικείμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Πιέρια Όρη και τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή στο φυσικό πλούτο της περιοχής.

Στο χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου κ. Κλάρα Νίκο, τον πρόεδρο του Χιονοδρομικού Κέντρου κ. Γκλάρα Κωνσταντίνο, τον πρόεδρο του δασικού συνεταιρισμού  Ελατοχωρίου κ. Μέλιο Γεώργιο και την πρόεδρο των επαγγελματιών και μέλος του τοπικού συμβουλίου κ. Αναστασία Μποστανίτη.

Στη συζήτηση αναδείχθηκαν οι ανησυχίες και η αγανάκτηση όλων για την προσπάθεια εγκατάστασης αιολικού πάρκου στα Πιέρια με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον, για τα δάση, για το οικοσύστημα, για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και κόντρα στην τοπική κοινωνία που εκφράζεται αρνητικά  για την σχετική επένδυση.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου υπογράμμισε πως «Σήμερα με την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή κρίση χρειαζόμαστε οικολογικές λύσεις. Το στοίχημα είναι η δίκαιη και πράσινη μετάβαση και ένα βιώσιμο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης. Άρα χρειαζόμαστε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πάντα όμως προστατεύοντας το περιβάλλον, το φυσικό και πολιτιστικό πλούτο μας και τον τουρισμό. Χρειαζόμαστε χωροταξικό για τις ΑΠΕ, πλαίσιο με ενιαίους κανόνες. Αντίθετα η κυβέρνηση αγνοεί τις τοπικές κοινωνίες, και επενδύει στο διχασμό, υπονομεύει το μέλλον του τουρισμού μας

Η κ. Σκούφα από την πλευρά της δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξή της στις προσπάθειες της επιτροπής και των κατοίκων  ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών δίπλα στο χιονοδρομικό κέντρο και τόνισε ότι άμεσα θα κατατεθεί σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση.

Στον Πλαταμώνα, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με φορείς του τουρισμού, στον οποίο στηρίζεται η οικονομία της περιοχής. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος κ. Ηρακλής Τσιτλακίδης και μέλη της διοίκησης της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, ο πρόεδρος κ. Βειδαμενίδης ο αντιπρόεδρος κ. Αγάκης Βασίλειος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων δωματίων Πέλλας – Ημαθίας – Πιερίας, ο αντιδήμαρχος τουρισμού, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Δίου – Ολύμπου, διασώστες βουνού , η διαχειρίστρια ορεινού καταφυγίου κ. Μαρία Ζολώτα. Παραδόθηκε υπόμνημα των ορειβατικών συλλόγων με τα αιτήματά τους.

Οι άνθρωποι του τουρισμού πλήττονται βάναυσα από την πανδημία και την κρίση της ακρίβειας ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τον κορμό της οικονομίας στην Πιερία έμειναν εκτός μέτρων στήριξης με αποτέλεσμα το λουκέτο να φαντάζει μονόδρομος για 1 στις 4 από αυτές. Αποκλεισμένα τα 3στερα ξενοδοχεία, αποκλεισμένα τα καταλύματα, αποκλεισμένα τα ταξιδιωτικά γραφεία, το λιανεμπόριο, η εστίαση από τα δήθεν μέτρα της κυβέρνησης ΝΔ, ενώ οι 3  κυβερνητικοί βουλευτές στον νομό αδιαφορούν και τους θυμούνται μόνον όταν έχουν να αποκομίσουν προσωπικά οφέλη.

Επιτακτικά αιτήματα παραμένουν η πρόσβαση  των Μμε σε χρηματοδοτικά εργαλεία, οι υποδομές και το έγκαιρο άνοιγμα των πυλών εισόδου του οδικού τουρισμού και η ενίσχυση με προσωπικό των πυλών εισόδου.

Η κ. Νοτοπούλου αναφέρθηκε στις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ   και επισήμανε τα τραγικά λανθασμένα μέτρα της κυβέρνησης που τους οδηγούν κυριολεκτικά σε ασφυξία, απόγνωση με την  αγωνία να είναι διάχυτη. Η κυβέρνηση αδιαφορεί. Ο στόχος της κυβέρνησης ΝΔ είναι το κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τουλάχιστον φέτος να έχουμε έγκαιρα τα πρωτόκολλα και ενισχυμένες τις πύλες εισόδου, επεσήμανε, για να σωθεί ο οδικός τουρισμός.

Η κ. Σκούφα ενημέρωσε τους φορείς για τις κοινοβουλευτικές της ενέργειες για την στήριξη των δίκαιων αιτημάτων τους και την απόφασή της ,μαζί με την κ.Νοτοπούλου και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να εντείνουν τις πιέσεις και θεσμικά ώστε το άνοιγμα των συνόρων κατά την έναρξη της τουριστικής περιόδου να γίνει απρόσκοπτα με το αναγκαίο προσωπικό στους τελωνειακούς σταθμούς.

Στη συνέχεια, με αγανάκτηση και αγωνία αναφέρθηκαν οι διασώστες και η κ. Ζολώτα στα τραγικά προβλήματα και τις ελλείψεις των κρατικών αρμοδίων υπηρεσιών να υποστηρίξουν με τεχνικά και πτητικά μέσα και υποδομές τις εθελοντικές και έμπειρες διασωστικές προσπάθειες.

Η συνάντηση με τον δήμαρχο Δίου – Ολύμπου κ. Γερολιόλιο επικεντρώθηκε στις δυνατότητες ανάπτυξης προς όφελος της τοπικής κοινωνίας ενός βιώσιμου τουριστικού προϊόντος, αξιοποιώντας τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της περιοχής. Κοινή παραδοχή πως στην Πιερία μπορούμε να κάνουμε πράξη την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αναπτύσσοντας οργανωμένα εναλλακτικές μορφές τουρισμού με επίκεντρο τον Όλυμπο. Συζητήθηκαν τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρύτερη παραολυμπια περιοχή, οι ανάγκες και η πίεση που δέχεται η αυτοδιοίκηση με τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες και το πως διαμορφώνεται το τουριστικό περιβάλλον στη μετά covid εποχή.

Ολοκληρώνοντας την περιοδεία έγινε φανερό πως οι πολίτες της Πιερίας ασφυκτιούν και ζητούν μια ΝΕΑ ΑΡΧΗ, με μία νέα προοδευτική κυβέρνηση που θα δώσει λύσεις υπέρ της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.