Αθήνα,13 Αυγούστου 2024

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η 

Προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Θέμα: «Κυβερνητικός εμπαιγμός και χορός εκατομμυρίων για το Mycoast»

Η πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση εφαρμογή “Mycoast” που προβλέπονταν στο ν. 5092/2024, ο οποίος σύμφωνα με τις διακηρύξεις της κυβέρνησης συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, τη διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών στις παραλίες, την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και την κατοχύρωση του δημοσίου συμφέροντος, αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα της προχειρότητας με την οποία νομοθετεί η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος.

Η εφαρμογή “Mycoast” ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 29.04.2024, όμως έως και τον Ιούνιο οι καταγγελίες δεν ελέγχονταν, καθώς δεν είχαν ολοκληρωθεί οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες και οι απευθείας συμβάσεις για τη μίσθωση αιγιαλών και παραλιών.

Τον Ιούλιο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, πραγματοποιήθηκαν 10.000 έλεγχοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων αφορούσαν καταγγελίες πολιτών μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 1.150.000 €.

Στις 04.07.2024 αναρτήθηκε στη Διαύγεια απόφαση ανάθεσης του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (Α.Π. 95716 ΕΞ 2024) για την κατάρτιση και υλοποίηση του media plan για την εκστρατεία ενημέρωσης δαπάνης 36.580 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Το media plan προβλέπει τη διανομή 3.650.560 € (με ΦΠΑ) σε πανελλαδικά και περιφερειακά ΜΜΕ.

Σε 37.014 € ανέρχεται το κόστος παραγωγής τηλεοπτικών/ραδιοφωνικών σποτ και μπανερς (Α.Π. 93809 ΕΞ 2024), σε 148.800 € το κόστος δημιουργίας, συντήρησης και παραμετροποίησης της εφαρμογής (Α.Π. 62566 ΕΞ 2024), 37.200 € το κόστος εκτίμησης αντικτύπου GDPR (Α.Π. 62566 ΕΞ 2024), ενώ το ύψος της συνολικής δαπάνης για τη λειτουργία του «Μητρώου Συμβάσεων Παραχώρησης Απλής Χρήσης Αιγιαλού και Παραλίας», υποσύστημα του οποίου αποτελεί το Mycoast, δεν είχε προσδιοριστεί τουλάχιστον έως τις 01.05.2024.

Αθροιζόμενα τα παραπάνω ποσά προσεγγίζουν τα 4 εκατομμύρια ευρώ (3.910.154 €).

Στις 31.07.2024 στην εκπνοή των εργασιών της Βουλής, δύο ημέρες πριν το κλείσιμό της για τις θερινές διακοπές, η κυβέρνηση με τροπολογία που κατέθεσε την τελευταία στιγμή στο ψηφισθέν πλέον  νομοσχέδιο «Αναδιάρθρωση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και των θυγατρικών της και λοιπές διατάξεις» ανέστειλε τις διοικητικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ελεγκτικές αρχές, ακυρώνοντας στην πράξη το Mycoast. Και αποκαλύπτοντας τον εμπαιγμό της απέναντι σε δημόσιες υπηρεσίες, ελεγκτικούς μηχανισμούς, δήμους, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εστίαση και τον τουρισμό και λουόμενους πολίτες που διεκδικούν την πρόσβασή τους στις παραλίες, τους οποίους ενέπλεξε σε έναν φαύλο κύκλο καταγγελιών, ελέγχων, επιβολής κυρώσεων και αναστολής τους. 

Επειδή τρεις μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής Mycoast η κυβέρνηση με τροπολογία της την αναίρεσε στην πράξη.

Επειδή στο διάστημα αυτό για το Mycoast έχουν δαπανηθεί τουλάχιστον 3.910.154 € με το μεγαλύτερο μέρος αυτών (3.650.560 €) να κατευθύνεται στα ΜΜΕ για να διαφημιστεί η εν λόγω εφαρμογή, τα αποτελέσματα της οποίας εφαρμογής ανέστειλε η κυβέρνηση με τροπολογία της.  

Επειδή η κυβέρνηση με την πρακτική της ενέπλεξε δημόσιες υπηρεσίες, ελεγκτικούς μηχανισμούς, δήμους, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εστίαση και τον τουρισμό και λουόμενους πολίτες που διεκδικούν την πρόσβασή τους στις παραλίες σε έναν φαύλο κύκλο καταγγελιών, ελέγχων, επιβολής κυρώσεων και αναστολής τους. 

 

Ερωτάται  ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Ποιο το συνολικό κόστος της εφαρμογής Mycoast συμπεριλαμβανομένης της διαφημιστικής δαπάνης;
  2. Θεωρεί συμβατή με τις έννοιες της χρηστής διαχείρισης και της διασφάλισης του δημόσιου συμφέροντος τη διαφημιστική δαπάνη 3.650.560 € για μια εφαρμογή που τρεις μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας της η κυβέρνηση με τροπολογία της ανέστειλε τα αποτελέσματά της;

 

 

    

Οι ερωτώντες Βουλευτές

  Νοτοπούλου Κατερίνα

 

Αποστολάκης Ευάγγελος

Αυλωνίτης Αλέκος

Γαβρήλος Γιώργος

Γιαννούλης Χρήστος

Δούρου Ρένα

Θρασκιά Ράνια

Καλαματιανός Διονύσης

Καραμέρος Γιώργος

Κασιμάτη Νίνα

Κεδίκογλου Συμεών

Λινού Αθηνά

Μπάρκας Κώστας

Παπαηλιού Γιώργος

Πούλου Γιώτα

Τζάκρη Θεοδώρα

Χρηστίδου Ραλλία