Το σοβαρό ζήτημα υποστελέχωσης των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας φέρνουν με ερώτησή τους στη Βουλή, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία της Τομεάρχη Κοινωνικής Συνοχής και Πρόνοιας της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνας Νοτοπούλου.

Τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας υπο τις συνθήκες τις οποίες λειτουργούν, είναι δύσκολο να ανταποκριθούν με επάρκεια στον ευαίσθητο κι απαιτητικό ρόλο τους.

Μάλιστα, τα προβλήματα τα οποία εντοπίζονται στη λειτουργία τους, θα επιδεινωθούν το επόμενο διάστημα καθώς λήγουν οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου του επικουρικού προσωπικού που εργάζεται σε αυτά.

Επειδή ακόμα και οι θέσεις εργασίας μόνιμου προσωπικού που προκηρύχθηκαν,  σύμφωνα με τον προγραμματισμό των προσλήψεων από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, είναι αισθητά λιγότερες από αυτές που απαιτούνται για την εύρυθμη κι αποτελεσματική  λειτουργία των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας και  πέραν της προκήρυξης των μόνιμων θέσεων, προκύπτει σοβαρό ζήτημα και με το επικουρικό προσωπικό των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας του οποίου αν οι συμβάσεις δεν ανανεωθούν θα προκύψουν ακόμα σοβαρότερα προβλήματα στην εύρυθμη κι αποτελεσματική  λειτουργία τους.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1)        Τι προτίθενται να πράξουν με τις επικείμενες λήξεις των συμβάσεων ορισμένου χρόνου του επικουρικού προσωπικού στα κέντρα κοινωνικής  πρόνοιας; Θα προβούν στην ανανέωσή τους, προκειμένου να καλυφθεί η σημαντική έλλειψη προσωπικού;

2)        Τι προτίθενται να πράξουν με την πλήρωση όλων των απαραίτητων θέσεων εργασίας, ώστε να διασφαλίσουν την ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας και την αποτελεσματικότερη παροχή φροντίδας στους περιθαλπόμενους;

Ακολουθεί η ερώτηση όπως κατατέθηκε:

Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου  2024

  Ερώτηση

 

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Εσωτερικών

 

Θέμα: «Σοβαρό ζήτημα υποστελέχωσης των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας»

Έχουμε επισημάνει πολλές φορές, μέχρι σήμερα, τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας σε ολόκληρη τη χώρα καθώς και τη λειτουργία τους σε συνθήκες υπό τις οποίες είναι δύσκολο να ανταποκριθούν με επάρκεια στον ευαίσθητο κι απαιτητικό ρόλο τους, αυτόν της παροχής φροντίδας στους περιθαλπόμενους.

 Τα προβλήματα αυτά μάλιστα πρόκειται να επιδεινωθούν εξαιτίας της λήξης, το επόμενο διάστημα, των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου του επικουρικού προσωπικού που εργάζεται σε αυτά. Πρόκειται για 58 άτομα εργαζομένους, πανελλαδικά, οι οποίοι, εφόσον δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις τους, και θα στερηθούν το εισόδημα βιοπορισμού τους οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, αλλά και τα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας θα απογυμνωθούν από το ήδη ελλιπές προσωπικό. Οι εν λόγω εργαζόμενοι έχουν ήδη καταστεί τα πρόσωπα αναφοράς για τους περιθαλπόμενους, γεγονός πολύ σημαντικό για την ψυχική τους ηρεμία αλλά και τη σωστή τους φροντίδα. Σύμφωνα με πληροφορίες από τους εργαζομένους, οι πρώτες συμβάσεις πρόκειται να λήξουν στις 12 Φεβρουαρίου του 2024 μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2024, οπότε λήγει και η  τελευταία σύμβαση.

Επειδή τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, πανελλαδικά, με τα παραρτήματά τους επιτελούν εξαιρετικά σημαντικό και κρίσιμο έργο στα άτομα με βαριές αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις που περιθάλπονται σε αυτά.

Επειδή με μεγάλη ανησυχία, διαπιστώνουμε ότι τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας συνεχίζουν να παραμένουν υποστελεχωμένα.

Επειδή ακόμα και οι θέσεις εργασίας μόνιμου προσωπικού που προκηρύχθηκαν,  σύμφωνα με τον προγραμματισμό των προσλήψεων από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, είναι αισθητά λιγότερες από αυτές που απαιτούνται για την εύρυθμη κι αποτελεσματική  λειτουργία των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας.

Επειδή πέραν της προκήρυξης των μόνιμων θέσεων, οι οποίες ούτως ή άλλως δεν επαρκούν, προκύπτει σοβαρό ζήτημα και με το επικουρικό προσωπικό των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας του οποίου αν οι συμβάσεις δεν ανανεωθούν θα προκύψουν ακόμα σοβαρότερα προβλήματα στην εύρυθμη κι αποτελεσματική  λειτουργία τους.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  • Τι προτίθενται να πράξουν με τις επικείμενες λήξεις των συμβάσεων ορισμένου χρόνου του επικουρικού προσωπικού στα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας; Θα προβούν στην ανανέωσή τους, προκειμένου να καλυφθεί η σημαντική έλλειψη προσωπικού; 
  • Τι προτίθενται να πράξουν με την πλήρωση όλων των απαραίτητων θέσεων εργασίας, ώστε να διασφαλίσουν την ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας και την αποτελεσματικότερη παροχή φροντίδας στους περιθαλπόμενους;

 

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

 

 

Νοτοπούλου Αικατερίνη

 

 

Βέττα Καλλιόπη

 

Γαβρήλος Γεώργιος

 

Δούρου Ειρήνη

 

Θρασκιά Ουρανία

 

Καλαματιανός Διονύσιος

 

Κεδίκογλου Συμεών

 

Κοντοτόλη Μαρίνα

 

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

 

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

 

Μπάρκας Κωνσταντίνος

 

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας