Ο βιώσιμος τουρισμός, βασικός  παράγοντας για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας.

Κατώτερη των περιστάσεων και των αναγκών η πρόταση της κυβέρνησης για τον κλιματικό νόμο. 

Κατώτερο των περιστάσεων χαρακτήρισε η τομεάρχης Τουρισμού της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου τον Κλιματικό Νόμο της ΝΔ, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται παγκοσμίως για την αντιμετώπισή της και υπογράμμισε ότι το μοντέλο ανάπτυξης που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια κατασπατάλησε τους πόρους του πλανήτη.

Αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη για ένα σχέδιο βιώσιμης δίκαιης ανάπτυξης που θα συμπεριλάβει όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.

Απαιτείται «μια πράσινη επανάσταση» τόνισε.

«Ο τομέας του Τουρισμού δεν μπορεί να απουσιάζει από τη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή» δήλωσε η τομεάρχης Τουρισμού, καθώς η τουριστική βιομηχανία έχει ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ως αποτέλεσμα των τουριστικών δραστηριοτήτων άμεσα ή έμμεσα, ενώ «οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επηρεάζουν άμεσα την τουριστική βιομηχανία και αναδιαμορφώνουν τις τουριστικές ανάγκες. 

Αρα λοιπόν, ο βιώσιμος τουρισμός αποτελεί βασικό  παράγοντα για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας» υπογράμμισε, ασκώντας παράλληλα κριτική στην κυβέρνηση καθώς δεν διαθέτει εθνική στρατηγική για τον τουρισμό. Για να αντιμετωπίσουν οι τουριστικές και άλλες επιχειρήσεις τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, χρειάζονται χρηματοδοτικά εργαλεία τόνισε. Η κυβέρνηση ωστόσο, δεν έχει προβλέψει τίποτα σχετικά, ούτε σε αυτό το νομοσχέδιο αλλά ούτε και στο Ταμείο Ανάκαμψης.

«Τα χρηματοδοτικά εργαλεία πρέπει να φτάσουν σε όλους τους πολίτες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όχι στις τσέπες των φιλων και των κολλητών σας. Η πράσινη μετάβαση πρέπει να τους εμπεριέχει όλους. Να εξασφαλίσει για όλους την πρόσβαση στην πράσινη ενέργεια. Θέλουμε φτηνή ενέργεια, θέλουμε έλεγχο και ρύθμιση της αγοράς ενέργειας» υπογράμμισε. «Φτάνει με την αισχροκέρδεια και ουρανοκατέβατα κέρδη».

Η τομεάρχης Τουρισμού μίλησε ακόμη για την ανάγκη ενεργειακών κοινοτήτων με αυτοπαραγωγή και αυτοκατανάλωση και για πράσινες υποδομές, όπως «πράσινα» καταλύματα που θα βοηθούν στην επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας και ταυτόχρονα θα ανταποκρίνονται στην αυξανόμενη οικολογική συνείδηση των τουριστών.

Αντιθέτως, δήλωσε,  η κυβέρνηση όχι μόνο δεν κινείται προς αυτή την κατεύθυνση αλλά εξαιρεί τα τουριστικά καταλύματα από την υποχρέωση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και θερμικών ηλιακών συστημάτων.

Προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η ενεργειακή δημοκρατία τόνισε και το δικαίωμα όλων των πολιτών σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον.

Με τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό και προοδευτική διακυβέρνηση θα διαμορφώσουμε ένα πιο πράσινο, πιο δίκαιο μέλλον.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία στον παρακάτω σύνδεσμο: