Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης βρίσκεται μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας δήλωσε από το βήμα της Βουλής, η βουλευτής και τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου. Μια συζήτηση, που διεξάγεται όπως είπε, πάνω σε σαθρά θεμέλια και υπο το βάρος της τραγικής απώλειας περισσότερων από 19,500 νεκρών.

« Πως να οικοδομήσεις μια αισιόδοξη προοπτική για την ελληνική κοινωνία για τους νέους, τους εργαζόμενους, τους ηλικιωμένους, όταν δεν δείχνεις να έχεις διδαχθεί τίποτα από το πρόσφατο παρελθόν;» δήλωσε και εξέφρασε έντονη αγωνία για τις περικοπές στην δημόσια Υγεία εν μέσω πανδημίας, για το κύμα ακρίβειας που συμπιέζει τους μισθούς και κάνει τα νοικοκυριά να ασφυκτιούν, για τις διαρκείς ανατιμήσεις, για το Ταμείο Ανάκαμψης που κατευθύνεται για την ευημερία των λίγων και όχι των πολλών.

«Δεν ιδρώνει το αυτί σας από την κοινωνική απόγνωση, από τη συλλογική αβεβαιότητα, από το μηδενικό εισόδημα για τους εργαζόμενους. Είναι πρωτοφανές η κοινωνία να περιμένει τη νέα χρονιά με μόνη βεβαιότητα την επιδείνωση της υφιστάμενης κατάστασής της» υπογράμμισε.

Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης της ΝΔ για το 2022 αντανακλά την «αβίωτη καθημερινότητα της ελληνικής κοινωνίας που εξασφάλισε η κυβέρνηση στις Ελληνίδες και τους Έλληνες» είπε με τους μισθούς να εξαφανίζονται μόλις ο μήνας φτάσει στα μισά του».

Η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφερόμενη στον τουρισμό μίλησε για τα ίδια λάθη και τις παλινωδίες που επαναλήφθηκαν και φέτος και στα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν πλέον οι εργαζόμενοι στον τουρισμό με την κυβέρνηση να τους γυρνά την πλάτη και να τους εμπαίζει, ενώ όπως τόνισε έδωσε πολύ αργά και πολύ λίγα.

Πιο συγκεκριμένα, σε ότι προβλέπει ο Προϋπολογισμός του 2022 για τον τομέα του Τουρισμού η τομεάρχης Τουρισμού ανέφερε:

  • •             Επιπλέον  17 εκ. ευρώ από το ΠΔΕ όμως για μιακαταχρηστική νομικώς πρωτοβουλίαεκχώρησης δημόσιων αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, όχι στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, με το οποίο θα συμφωνούσαμε αλλά μέσω αυτού σε μια ιδιωτική “μη-κερδοσκοπική” εταιρία.
  • •             Ταμείο Ανάκαμψης: μηδενικό το ποσό που δίνετε, 10 εκ. ευρώ, δηλαδή 0.3% από τα 3 εκατομμύρια που είχατε πει ότι θα διαθέσετε για το 2022 αν βέβαια καταφέρετε να τα εκταμιεύσετε και αυτά. Το 2021 δεν κατάφερε να εκταμιεύσει ούτε ένα ευρώ.
  • •             Μειωμένο ΕΣΠΑ κατά 30% αποδεικνύοντας την αδυναμία του Υπουργείου Τουρισμού να απορροφήσει ευρωπαϊκούς πόρους.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου μίλησε για σειρά δυσμενών μέτρων, όπως ενδεικτικά η λήξη του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού,  η σημαντική περικοπή κατά 40% του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ και εν τέλει κανενός μέτρου στήριξης του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας, ενώ στερείται από τον τουρισμό η ευκαιρία να επανέλθει δυναμικά μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η κυβέρνηση δίνει ψίχουλα σε επιδόματα, στην Υγεία, στον Τουρισμό αλλά και στην Θεσσαλονίκη τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περιγράφοντας την δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται γιατροί, νοσηλευτές και νοσοκομεία στην Θεσσαλονίκη.  Μίλησε ακόμη για την μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα για τις ΜΕΘ σύμφωνα με την οποία η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με 87% αυξημένη θνητότητα, έναντι με τη νοσηλεία μέσα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

«Τι έχει άραγε να πει η κυβέρνησή σας απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους; Τι εχει να πει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός; 42% των θανάτων προέρχεται το 48ωρο της Δευτέρας και της Τρίτης από τη Βόρεια Ελλάδα και νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης».

«Η κυβέρνηση μεροληπτεί εις βάρος της Θεσσαλονίκης» τόνισε η Κατερίνα Νοτοπούλου και αναφέρθηκε στην «ακύρωση έργων στην πόλη με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, από το Μετρό, την απόσπαση των αρχαίων, τις αποζημιώσεις που καλείται να πληρώσει η χώρα, από τη σιδηροδρομική Εγνατία, τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, από τα νοσοκομεία που δεν φτιάχνετε, στερείτε κρίσιμες υποδομές, αδρανείτε και μας γυρίζετε 100 χρόνια πίσω».

«Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης βρίσκεται μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας, δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα ρευστότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, δεν στηρίζει το εισόδημα των εργαζομένων, δεν θωρακίζει την ελληνική οικογένεια από το κύμα της ακρίβειας και για μια ακόμη φορά δεν ενισχύει το ΕΣΥ και το κοινωνικό κράτος. Είναι ένας προϋπολογισμός που χάνει τη χρυσή ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης ,αφήνει τον τουρισμό παροπλισμένο. Όσο για τη Θεσσαλονίκη, επισφραγίζει την ιδεοληπτική εγκατάλειψή της από την κυβέρνηση. Είναι ένας προϋπολογισμός που φανερώνει το ζοφερό μέλλον που επιφυλάσσετε για την ελληνική κοινωνία».