Η σχολική χρονιά που έληξε άφησε πίσω της σοβαρά προβλήματα στο χώρο  της εκπαίδευσης που δοκιμάστηκε από την πανδημία και τις επιπτώσεις της, ταυτόχρονα όμως έγινε η αφορμή να αποκαλυφθούν ανεπάρκειες και λανθασμένες πολιτικές που ταλαιπώρησαν γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές.                                                                                            

Λειτουργία των σχολείων με συνωστισμένους στις τάξεις μαθητές – σοβαρές ελλείψεις στην καθαριότητα, αφού ο αριθμός των καθαριστών ήταν ανεπαρκής, και αυτό σε συνθήκες πανδημίας –  απουσία  σοβαρών υποστηρικτικών υπηρεσιών από την πλευρά του Δήμου προς τους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.   

Τεράστιο ήταν και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε και με τη στέγαση των παιδιών της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, αφού, στο χρονικό διάστημα που είχε στην διάθεσή του ο Δήμος δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να ανευρεθούν οικόπεδα και άλλοι κατάλληλοι χώροι για τον σκοπό αυτό, με αποτέλεσμα φέτος να έχουμε το φαινόμενο λυόμενοι οικίσκοι (kibo) να τοποθετούνται σε αυλές σχολείων, ακόμα και στο μέσον της σχολικής χρονιάς, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στη λειτουργία των σχολείων και επιδεινώνοντας τις συνθήκες συνωστισμού ακόμη περισσότερο (χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις του 56oυ Νηπιαγωγείου και του 90ου Δημοτικού Σχολείου).                                                                

Για μία ακόμη φορά αναδεικνύεται το κυρίαρχο πρόβλημα της έλλειψης σχολικής στέγης και των συχνά ακατάλληλων σχολικών δομών στην πόλη μας. Δυστυχώς η παρούσα διοίκηση ελάχιστα έχει κάνει για την διεκδίκηση πόρων και την  εύρεση κατάλληλων χώρων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η αναστολή λειτουργίας του Ε΄ Βρεφονηπιακού Σταθμού, καθώς, με τη  λήξη του μισθωτηρίου δεν λήφθηκε μέριμνα να ανευρεθεί άλλος κατάλληλος χώρος για την στέγαση του Σταθμού αλλά και ο αποχαρακτηρισμός του οικοπέδου δίπλα στο εργοστάσιο ΑΛΥΣΙΔΑ (περιοχή Χαριλάου).  Το τελευταίο, ενώ  προορίζονταν για οικοδόμηση σχολείου και δημιουργία χώρου πρασίνου, αποχαρακτηρίστηκε και επιστρέφει στους ιδιοκτήτες με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής αλλά και της κυβέρνησης οι οποίες επικαλούνται «έλλειψη πόρων», παρά το γεγονός ότι είναι διαπιστωμένη η μεγάλη έλλειψη σε σχολικές αίθουσες αλλά και σε πράσινο στην περιοχή.                                                       

Η Δημοτική Αρχή της πόλης μας, δυστυχώς, έδειξε συχνά όχι απλά αδυναμία, αλλά χαρακτηριστική αδιαφορία για τα προβλήματα των σχολείων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της. Μη τολμώντας να  διεκδικήσει δυναμικά την επίλυσή τους, συνέβαλε με την απραξία της στη δημιουργία  αδιεξόδων που ταλαιπώρησαν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς όλη την εκπαιδευτική κοινότητα. Αναμένουμε την στάση της και στα νέα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο χώρος της εκπαίδευσης και τη νέα σχολική χρονιά (ανάμεσά τους αυτό της νέας Κ.Υ.Α. για την λειτουργία ΚΔΑΠ στα δημόσια σχολεία, για το οποίο  θα επανέλθουμε με νέο Δελτίο Τύπου). Στη συνέχιση της ίδιας πολιτικής, θα  μας βρει απέναντί της.