Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας ξεκίνησε το 2014, οι περισσότερες όμως από τις διαδικασίες, τα νομικά κείμενα και τις κοινές αποφάσεις ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Γερμανία ολοκληρώθηκαν κατά την περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το καλοκαίρι του 2019.

Τις τελευταίες ημέρες με τη μέθοδο των διαρροών εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας μαθαίνουμε για τα άτομα που θα συμμετάσχουν στα όργανα διοίκησης πάντα με απόφαση της κ. Κεραμέως.

Μάθαμε αρχικά πως η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κ. Μαρία Σαρηγιαννίδου θα είναι η Γενική Γραμματέας του ελληνικού γραφείου του Ιδρύματος. Η κ. Σαρηγιαννίδου είναι η Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΝΔ.

Στο δε Εποπτικό Συμβούλιο του Ιδρύματος θα συμμετέχουν μετά από ορισμό της κ. Κεραμέως σειρά από κομματικά στελέχη της ΝΔ.

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο της γερμανικής ιστοσελίδας www.agorayouth.com που έχει θέση ανεπίσημης σελίδας του Ιδρύματος για τις διαρροές της κ. Κεραμέως

«Η Σαρηγιαννίδου είναι δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης από το 2012. Εκτός από τη Θεσσαλονίκη, σπούδασε επίσης στην Κολωνία και στο Μόναχο. Είναι απόφοιτος του Γερμανικού Σχολείου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της κομματικής νεολαίας της ΝΔ και δραστηριοποιείται στην εκτελεστική επιτροπή του κόμματος. Το Σάββατο ανακοινώθηκε επίσης από το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας η σύνθεση του εποπτικού συμβουλίου του γραφείου νεολαίας από την ελληνική πλευρά. Ένα ελληνικό ηλεκτρονικό μέσο ανέφερε ότι πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου θα είναι η νυν υπουργός παιδείας Νίκη Κεραμέως (Νέα Δημοκρατία) ή ο αναπληρωτής της, ο γενικός γραμματέας επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης, δια βίου μάθησης και νεολαίας, Γεώργιος Βουτσινός. Άλλα μέλη είναι πολλοί πολιτικοί από το Συντηρητικό Κόμμα, καθώς και υπάλληλοι από υπουργεία, ένας εκπρόσωπος μιας ένωσης νέων δικηγόρων, ένας οικονομολόγος, ένας εκπρόσωπος της κοινωνίας των πολιτών, από την Ένωση Ελλήνων Προσκόπων».

Από το https://agorayouth.com/2021/03/17/maria-sarigiannidou-wird-griechische-generalsekretarin-des-dgjw/?fbclid=IwAR2QnSNgKFNIdFn-IQOHQteE96YAeaUkG_CuTEysgYl2cVHwEAVqqnum2Sk#more-8269

Δε ξέρουμε αν η κ. Κεραμέως καταλαβαίνει το λάθος που κάνει να πετάξει στα βαθιά νερά του κόμματός της την προσπάθεια του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας και να κάνει (μετά το ΙΝΕΔΙΒΙΜ)έναν ακόμα δημόσιο οργανισμό δώρο στην ΟΝΝΕΔ. Το μόνο σίγουρο είναι πως με τις ενέργειές της επιβεβαιώνει όλους όσους είχαν αμφιβολίες για τη δημιουργία του και τόνιζαν από την αρχή πως δεν υπάρχουν τα εχέγγυα για αντικειμενική και εθνικά ωφέλιμη λειτουργία του και πως θα βρεθεί άμεσα μπλεγμένο στις συμπληγάδες του ελληνικού κομματικού ανταγωνισμού και δε θα μπορέσει να λειτουργήσει ως ένας ανεξάρτητος διεθνής οργανισμός προς όφελος των νέων.

Καλούμε έστω και την τελευταία στιγμή την κ. Κεραμέως να αλλάξει την οπτική της απέναντι στο Ίδρυμα, να μη το στραγγαλίσει κομματικά και να του επιτρέψει να λειτουργήσει με βάση την αρχή του δημοσίου συμφέροντος.

Να σεβαστεί τον αρχικό σχεδιασμό που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, να εκπροσωπηθεί αυθεντικά η κοινωνία των πολιτών και να αποφευχθεί ο κομματισμός εναγκαλισμός με τα γαλάζια παιδιά της ΟΝΝΕΔ.