Η Κατερίνα Νοτοπούλου συμμετείχε στην διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ειρήνης Αγαθοπούλου, Αναπληρώτριας Τομεάρχισσας Δικαιοσύνης, για θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ισότητας & Καταπολέμησης των Διακρίσεων, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της γυναικείας επιχειρηματικότητας, με θέμα: «ΓΥΝΑΙΚΑ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΑΝΕΡΓΙΑ»

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ακόμη από την ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία η Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα, Βουλεύτρια Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, Τομεάρχισσα Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Από φορείς συμμετείχαν η Πρόεδρος Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας ΕΕΑ, κ. Χριστίνα Φυτέα, η Πρόεδρος του  ΕΕΔΕΓΕ κ. Σοφία Κουνενάκη- Εφραίμογλου, η Υπεύθυνη Γραφείου Ισότητας του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ κ. Ιωάννα Προφύρη, η Γενική Γραμματέας του ΣΕΓΕ  κ. Χαρά Παπαδοπούλου και η εκπρόσωπος της ΚΟΙΣΠΕ ΕΥΖΗΝ, κ. Πόλα  Νικολάου.

Η πανδημία του covid 19 έφερε δυσανάλογο πλήγμα στις γυναίκες που καλούνται να  σηκώσουν  το δυσβάσταχτο βάρος της ανεργίας και της οικονομικής ανασφάλειας.

Ειδικότερα, Στον τουριστικό τομέα η γυναικεία επιχειρηματικότητα αγγίζει το 30,4%.  Ενώ οι επιχειρήσεις που διοικούνται από γυναίκες εμφανίζουν πολύ καλύτερες επιδόσεις στα οικονομικά τους η κυβέρνηση αδιαφορεί και στην ουσία επιτίθεται στην πολύ μικρή και μικρομεσαία επιχείρηση, καθώς την αφήνει παντελώς ακάλυπτη μπροστά στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Η γυναίκα βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο της μη αμειβόμενης και μη αναγνωριζόμενης εργασίας στο σπίτι. 

«Ποια» εργάζεται κατά κύριο λόγο σε ταξιδιωτικά γραφεία, tour operators,  αεροπορικές εταιρείες και ξενοδοχεία, στη ρεσεψιόν, ποια στην καθαριότητα, ποιά στο σέρβις, ποια στη λάντζα, ποια στο μαγειρείο, ποια στην ξενάγηση; Ποια έμεινε άνεργη;

Χρειάζεται διέξοδος για τις γυναίκες που μένουν άνεργες. Η γυναικεία επιχειρηματικότητα είναι μέρος της λύσης.

Να στηριχθούν από το Κράτος οι γυναίκες που μένουν άνεργες, ώστε να δημιουργήσουν νέες επιχειρήσεις ΚΑΛΟ βιώσιμης, τουριστικής ανάπτυξης, να ασχοληθούν με θεματικές μορφές τουρισμού.

Πρέπει να διεκδικήσουμε μαχητικά να έχουμε οι γυναίκες πρόσβαση στην επανεκπαίδευση και τον εμπλουτισμό των προσόντων μας, έτσι ώστε να είμαστε μάχιμες στην αγορά εργασίας, αλλά και σε προοπτικές αυτo-απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, ειδικά στον χώρο του τουρισμού-επισιτισμού.

Μέσα από την εκπαίδευση και ένα πακέτο κινήτρων η Πολιτεία θα ενδυναμώσει τις γυναίκες που με τη σειρά τους θα ενδυναμώσουν το τουριστικό μας προϊόν.

Αναφέρθηκε επίσης στα έμφυλα στερεότυπα στην εκπαίδευση, τον επαγγελματικό προσανατολισμό και το επιχειρείν, ενώ τόνισε την ανάγκη για υλοποίηση πολιτικών συμπερίληψης. Αναφέρθηκε στην ψυχική υγεία των γυναικών την περίοδο της πανδημίας, την προστασία των γυναικών από κάθε μορφής βία και την ανάγκη για ψυχολογική υποστήριξη.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου δεσμεύτηκε πως θα ασκεί πίεση με τις βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την λήψη νομοθετικών πρωτοβουλιών για την δημιουργία ενός δομημένου κοινωνικού κράτους, με προβλέψεις και διευκολύνσεις για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, ενώ τόνισε πως το κλειδί για το μέλλον της γυναικείας επιχειρηματικότητας βρίσκεται στα χέρια όσων γυναικών επιχειρηματιών αντέχουν σήμερα, οι οποίες γίνονται η φωνή όλων μας.