Απο την τοποθέτηση της βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ στη συνεδρίαση του Δικτύου Γυναικών-βουλευτών της Συνέλευσης Γαλλοφωνίας.

Αποστολή αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων στις εργασίες της Συνόδου Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Γαλλοφωνίας στον Καναδά. 

Προκειμένου να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων πρέπει στις σύγχρονες κοινωνίες άνδρες και γυναίκες να απολαμβάνουν ισότιμα τα αγαθά τα δικαιώματα και τις ευθύνες σε κάθε τομέα του δημόσιου και ιδιωτικού βίου.

Στην Ελλάδα η ισότητα των φύλων προστατεύεται από το Σύνταγμα. Σίγουρα έχουν γίνει βήματα σε νομοθετικό επίπεδο στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η εμφυλη βία: Το 2018 υπογράψαμε τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Η Ελλάδα συμπεριλήφθηκε στους πυλώνες της στρατηγικής της Ευρώπης για την Ισότητα των φύλων.

Παρόλα αυτά, όπως υπογραμμίζει η πρόσφατη έκθεση Grevio  με τις πολλαπλές συστάσεις στη χώρα μας η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης δεν εφαρμόζεται στο σύνολο της

Η πραγματικότητα είναι πως οι γυναικακτονίες αυξάνονται ενώ το έγκλημα της γυναικακτονίας δεν κατοχυρώνεται νομικά ενώ μετά την πανδημία τα περιστατικά ενδοοικογενειακής αυξάνονται κατακόρυφα.

Από τον Ιανουάριο του 2024 τέθηκε σε εφαρμογή το «panic button»  ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο το οποίο προστατεύει  τις γυναίκες που βρίσκονται σε  άμεσο κίνδυνο , αποδεικνύεται με τον πλέον τραγικό τρόπο ' πως από μόνο του δεν αρκεί.

Επομένως η προστασία των γυναικών η πλήρη ισότητα πρέπει να αποτελέσει αγώνα υπαρξιακού χαρακτήρα για όλες μας.

Η νομοθέτηση χωρίς να εφαρμόζεται προοδευτική πολιτική  και κοινωνική αλλαγή αποδεικνύεται ανεπαρκής.

Πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικές και να καταπολεμήσουμε τα στερεότυπα.

Σε πρώτο επίπεδο είναι αναγκαίο να στηριχθούν οι δομές υποστήριξης γυναικών ιδιαίτερα γυναικών θυμάτων  εμφυλης βίας αλλά και η μητρότητα .

Αυτό είναι ο μόνος τρόπος να σπάσουμε τον κύκλο του κοινωνικού αποκλεισμού 

Μετά την παραγωγική συζήτησή μας με γυναίκες που δίνουμε αγώνες σε όλο τον κόσμο για την ισότητα πιστεύω πως μπορούμε να πετύχουμε σύντομα περισσότερα.