Απάντηση στην ερώτηση που καταθέσαμε 14 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις 08/01/2024 σχετικά με τη δραστηριότητα φασιστικών νεοναζιστικών οργανώσεων στη Θεσσαλονίκη, απέστειλε το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στην απάντηση επισυνάπτονται δύο έγγραφα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης με τα οποία ενημερώνει ότι 1)για την υπόθεση της εφόδου στην Καλαμαριά σε έκθεση ζωγραφικής του Σεργκέι Αντρέεφσκι από τη Βόρεια Μακεδονία σχηματίστηκε αυτεπάγγελτα ποινική δικογραφία, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης 2)για τη βεβήλωση του εβραϊκού νεκροταφείου στη Θεσσαλονίκη μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ασκήθηκε ποινική δίωξη για φθορά αντικειμένου που αποτελεί ιστορικό μνημείο και η δικογραφία τέθηκε στο αρχείο Αγνώστων Δραστών και 3)για τη «γιορτή των χρυσαυγιτών στη Θεσσαλονίκη, που αποτέλεσε και τον λόγο για την κατάθεση της ερώτησης, «σχηματίστηκε ποινική δικογραφία και παραγγέλθηκε προκαταρκτική εξέταση για διερεύνηση των αδικημάτων της δημόσιας υποκίνησης βίας ή μίσους, κατοχής και χρήσης φωτοβολίδων, βεγγαλικών, κροτίδων και της εγκληματικής οργάνωσης».

Στα απαντητικά έγγραφα δεν υπάρχει καμία αναφορά στην καταστροφή του γκράφιτι στον περίβολο του σιδηροδρομικού σταθμού (οδ. Μιχ. Καλού) που ήταν αφιερωμένο στους νεκρούς του Ολοκαυτώματος ενώ ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν απαντά σε κανένα από τα τρία ερωτήματα που είχαμε θέσει παραπέμποντας στον συνερωτόμενο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Υπενθυμίζουμε ότι τα ερωτήματα που είχαμε θέσει στους δύο ερωτώμενους υπουργούς ήταν:

1.     Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να ελεγχθεί η δραστηριότητα της οργάνωσης «Μέτωπο Νεολαίας» και να διερευνηθεί η σχέση της με την εκτός νόμου, εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή»;

2.     Θεωρούν νόμιμη τη λειτουργία των γραφείων του «Μετώπου Νεολαίας» που αποτελεί την οργάνωση νεολαίας της φασιστικής -καταδικασμένης ως εγκληματικής- οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», τα οποία βρίσκονται απέναντι από τα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης (Καζαντζάκη 4);

3.     Θεωρούν νόμιμη τη λειτουργία του ιστότοπου στο διαδίκτυο του «Μετώπου Νεολαίας» (https://antepithesi.gr/