Επισημαίνουμε συνεχώς ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις πολιτικές που ασκεί, διευρύνει το χάσμα των ανισοτήτων και οδηγεί μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας στον κοινωνικό αποκλεισμό, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση και κάθε φορά αντί η κυβέρνηση να δώσει σοβαρές απαντήσεις, μιλάει για “λεφτόδεντρα”, για λαϊκισμό, για κινδυνολογία και για διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Δυστυχώς όμως για αυτήν, από ότι φαίνεται και η EUROSTAT ανακάλυψε τον λαϊκισμό και την κινδυνολογία.

Έτσι μόνο εξηγείται, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε για το 2023, η χώρα μας βρίσκεται στη δεύτερη θέση της Ευρωζωνης σε ποσοστό πληθυσμού που ζει σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού

Σύμφωνα με τη EUROSTAT, ένας στους τέσσερις, δηλαδή 2,6 εκατομμύρια συμπολίτες μας , είναι ήδη  φτωχοί και κοινωνικά αποκλεισμένοι. Αυτό σημαίνει ότι δεν βρίσκονται απλώς κατω από ετήσιο εισόδημα των 6030 ευρώ,  αλλά στο επόμενο στάδιο της φτώχειας που είναι ο κοινωνικός αποκλεισμός με στέρηση 4 από 9 βασικές ανάγκες που είναι παρεπόμενες της μεσοπρόθεσμης υλικής στέρησης.

Επιπλέον το 2023 σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού ζει:

▫️Το 28,1% των παιδιών,  ποσοστό αμετάβλητο από το 2022, δηλαδή  480 χιλ παιδιά).

▫️Το 30,6% των ΑΜΕΑ με συγκλονιστική ετήσια αύξηση του πληθυσμού κατά 1,5% το 2023 σε σχέση με το 2022

▫️Το 30,4% των κατοίκων της υπαίθρου (+9% από την ΕΕ)

▫️Και το 23,8% όσων εξυπηρετούν στεγαστικό δάνειο (ΕΕ: 10,2%)

Το γεγονός ότι

▫️στην Ελλάδα 224 χιλιάδες νέοι ή το 33,1% των νέων ηλικίας 18-24 είναι φτωχοί 

 ▫️ότι  1 εκατ 425 χιλιάδες γυναίκες δυσαναλόγως παραμένουν φτωχές (200.000 επιπλέον των φτωχών ανδρών ) ,

▫️ διαρκώς αυξάνεται το ποσοστό των ανθρώπων με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο που ζουν σε συνθήκες φτώχειας έχοντας φτάσει στο 38,2% του πληθυσμού (ήταν 36% το 2020)

, αναδεικνύει την ανάγκη σχεδιασμού και άσκησης στοχευμένων πολιτικών, με σκοπό την αντιμετώπιση του ιδιαίτερα ανησυχητικού αυτού φαινομένου και την προστασία αυτών των ομάδων του πληθυσμού.

Εμείς αγωνιζόμαστε για την ανατροπή των πολιτικών λιτότητας που διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες, τόσο στη χώρα μας, όσο και στην ΕΕ.

Αγωνιζόμαστε για να λάβει σοβαρά υπόψη της η Ευρώπη και να γίνουν δεσμευτικοι οι ευρωπαϊκοί στόχοι ως το 2030 και το σχέδιο δράσης του ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

Τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών έδειξαν ότι οι πολιτικές λιτότητας, χωρίς αντίδραση σε αυτές και  αντιστάθμισμα κοινωνικής πολιτικής, είναι επικίνδυνες και οδήγησαν στην άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη.