Δεν πέρασε ούτε ένας μήνας από το κίνημα που ξεκίνησε στη χώρα μας για την κάλυψη της μηνιαίας ανάγκης των ειδών περιόδου στις κρατούμενες στις φυλακές Θήβας. Μία πρωτοβουλία που άνοιξε τον διάλογο για ένα θέμα που τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρεί τις γυναίκες σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Την «φτώχεια της περιόδου». 

Στη χώρα μας, οι σερβιέτες και τα ταμπόν αντιμετωπίζονται από την πολιτεία ως είδη πολυτελείας. Ενώ από το 2007 έχει επιτραπεί η μείωση του ΦΠΑ σ’ αυτά τα είδη, στην Ελλάδα ο ΦΠΑ στις σερβιέτες συνεχίζεινα είναι 24%, αντίστοιχος, δηλαδή με το αλκοόλ και τα καλλυντικά. Δεν πρόκειται, όμως, για είδη πολυτελείας, αλλά απόλυτης ανάγκης, είδη προσωπικής υγιεινής   που καμία γυναίκα δεν επιτρέπεται να στερείται. 

Στο εξωτερικό, έχουν, ήδη, διεκδικηθεί και θεσμοθετηθεί βασικά βοηθήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Κύπρος, Γαλλία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Βέλγιο και Ισπανία έχουν ήδη πολύ χαμηλό ΦΠΑ στα είδη αυτά, ενώ στην Ιρλανδία ο ΦΠΑ είναι μηδενικός.Στην δε Ισπανία και τη Σκωτία, θεσμοθετήθηκε η άδεια τριών ημερών καιεπιπλέον διατίθενται, δωρεάν, σε γυναίκες και κορίτσια σερβιέτες και ταμπόν. 

Η χθεσινή ανακοίνωση της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, στο Υπουργικό Συμβούλιο, ενός προγράμματος διεύρυνσηςχρήσης προϊόντων περιόδου για κορίτσια,με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, μόνον ως στρατηγικό πλαίσιο ουσιαστικής πολιτικής για τις γυναίκες και τα νέα κορίτσια δε μπορεί να χαρακτηριστεί. Η διανομή σε 200 σχολεία της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Θεσσαλονίκης, για διάρκεια 2 σχολικών ετών, προϊόντων περιόδου, κάθε τρεις μήνες έρχεται ως κρατική ελεημοσύνη, να ρίξει στάχτη στα μάτια, αδιαφορώντας για τις ανάγκες των κοριτσιών και των γυναικών σ΄ όλη την επικράτεια.

Δεν είμαστε, όμως, εδώ κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης για να αρκούμαστε στις ελεημοσύνες και στα αποσπασματικά μέτρα. Είμαστε εδώ για να διεκδικούμε την χάραξη και την υλοποίηση ουσιαστικών πολιτικών για την γυναίκα. 

Επιμένουμε σε κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη περιόδου και την δωρεάν χορήγησή τους σε κάθε δημόσια εγκατάσταση της χώρας μας, καθώς επίσης και στην πρόβλεψη συνταγογράφησής τους για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.