Στην Κοπή πίτας της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος παρευρέθηκε η τομεάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Πρόνοιας και βουλευτρια Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου ευχήθηκε, το 2024 να είναι η χρονιά που Μαζί θα κερδίσουμε  τα αυτονόητα για τους κωφούς και τους βαρήκοους και δήλωσε:

¨Από το 2015, που έχασα την ακοή μου εξαιτίας ενός σπάνιου αυτοάνοσου, είμαι και εγώ μεταγλωσσικά βαρήκοη και βασίζομαι στη χειλεανάγνωση.
Αντιλαμβάνομαι βιωματικά πόσες δυσκολίες αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος με αναπηρία με μόνη στήριξη το περιβάλλον του, καθώς το κράτος ούτε στοιχειωδώς δε μεριμνά για την ισότητα και την προσβασιμότητα.
Ακριβώς για αυτό, θα κάνω ότι μπορώ για να καταφέρουμε να είμαστε όλοι ίσοι σε μία κοινωνία δίκαιη και συμπεριληπτική.
Γιατί η Ελλάδα εξακολουθεί να δαπανά κάτω από το 50% του Μ.Ο στην Ευρώπη για τους ΑμεΑ.
Γιατί η καθημερινότητα είναι γεμάτη διακρίσεις και εμπόδια, από τα ΜΜΜ μέχρι την εργασία.

Διεκδικούμε μαζί με το κίνημα των κωφών και των βαρηκόων:

1. Ένταξη των κωφών και βαρήκοων ατόμων με ποσοστό αναπηρίας 67% στις ευεργετικές διατάξεις συνταξιοδότησης στην 15ετία, με τον ν.612/1977 ή το Π.Δ. 169/2007 για λόγους ισονομίας
2. Αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για την απασχόληση των κωφών και βαρήκοων ατόμων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
3. Ετήσια επιχορήγηση του Προγράμματος Διερμηνείας Ε.Ν.Γ. από τον e-ΕΦΚΑ για την καθολική πρόσβαση των κωφών και βαρήκοων πολιτών στις επιτροπές ΚΕ.Π.Α. σε όλη την επικράτεια, υποχρεωτική αποστολή ενημερωτικών sms σε κωφά-βαρήκοα άτομα, εφαρμογή προγραμμάτων κατάρτισης και επιμόρφωσης των επιτροπών σε θέματα κώφωσης – βαρηκοΐας και ενημέρωσής τους ως προς τους βέλτιστους τρόπους εξυπηρέτησης των κωφών – βαρήκοων ατόμων
4.Παροχή πλήρους πρόσβασης των κωφών και βαρήκοων ατόμων στα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, μέσω διερμηνείας στην Ε.Ν.Γ. και της τεχνολογίας speech-to-text.
5. Κάλυψη όσων έχουν ανάγκη με το πρόγραμμα προσωπικός βοηθός για ΑμεΑ
6. Αναγνώριση του επαγγέλματος του διερμηνέα.

Μέχρι να ζήσουμε σε μία κοινωνία ισότητας, μεχρι να επανιδρύσουμε το κράτος πρόνοιας, οι διεκδικήσεις του αναπηρικού κινήματος είναι η προτεραιότητά μας¨.